Jag tillhör dem som hakat på den nya trenden att baka sitt eget bröd. En riktig snackis igen. Vid fikabordet på jobbet byts recept hej vilt. Och diskussionerna går heta vad som är bäst och hur nyttigt den ena mjölsorten är framför den andra. Helst ska det vara nyttigt gjort på grova mjölsorter, gryn, frön, nötter eller dinkel i alla dess former. Nyttigast blir det ju mindre raffinerat mjölet är och ett hembakat bröd kan du styra vad du vill ha i degen. Kan garantera att du inte lägger i en massa konstiga tillsatser om du bakar själv men i ett köpebröd kan det vara upp till 95% onödiga tillsatser i.
Förr i tiden bakade jag mycket men de senaste 10 åren har jag prioriterat bort det. Tycker inte att jag haft tid med allt jag vill och borde. Därför har vi köpt bröd istället. Nu ska jag tänka om. Tycker rent generellt att vi ska dra ned på brödintaget för vi äter för mycket bröd och får i oss för mycket gluten. Ett för stort intag av gluten är ett bekymmer, inte bara för de som är glutenallergiker, med bl a onda magar som följd även för oss som inte är det. Då resonerar jag att det bröd jag trots allt vill unna mig. Det ska vara gott, nyttigt och hembakat. Det är nästan som terapi. En sorts Mindfulness att baka ett gott bröd under hela bakprocessen. Knådandet. Formandet. Jäsningen. Gräddningen. Doften. Smaken. Ja jag njuter av HELA processen. Helst den sista delen. Den när jag ser och hör förtjusningen hos min familj när de upptäcker att jag bakar. Hoppas baktrenden är här för att stanna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar