Bakat idag: Finskt surdegsbröd.
Cecilia calling. Från kökets alla dofter och andra sinnesupplevelser. En riktig fena i köket är jag just nu. Idag har jag gräddat mitt finska surdegsbröd och det verkar vara av ypperlig kvalitet. Har bara smakat av nån smula och den njöt jag av så länge den varade. Ett sådant bröd är egentligen inte som bäst helt nybakat utan kanske mera dagen efter. Min gom sa mig dock att det här var två praktexemplar av gott bröd. Mina ögon sa det samma. Mitt finska halvblodshjärta tickade lite extra när jag lyfte ut de båda limporna ungefär ett dygn efter att jag började med fördegen. Men egentligen lades grunden för en vecka sen när jag började tillverka min rågsurdeg.
Med min nya bok Bröd skriven av Jan Hedh har jag nu lärt mig massor om hur man bakar bröd. I min vokabulär finns nu ord jag inte kände till för några dagar sedan som t ex raskdeg, viltid, liggtid, stötning, raskning, levain och poolish. Jag har också fått faktisk och praktisk kunskap om hela bakprocessen. Saker som att man inte ska ha fingervarm degvätska utan kall och att degen ska arbetas/knådas i köksmaskinen 15-20 minuter. Har också lärt mig hur man bakar på ett sätt som efterliknar en stenugn. Dessutom är det massor av nya prylar jag helt plöstligt vill äga. Jag vill ha en bättre våg, några brödkorgar som formar vackra bröd. Införskaffade mig en blomspruta igår för att kunna duscha mina skyddslingar i ugnen och få till den rätta fuktigheten som gör att brödet får en perfekt skorpa. Med andra ord är jag totalt insnöad på det här med bröd. Ett av barnen påtalade att jag kanske skulle adoptera ett barn istället att sköta om med sån kärlek som jag passar på mina bröd. Hmm....Kanske har det slagit över när man står och sköter om en deg mitt i natten. Men gott är det!
Igårkväll bjöd jag på middag som hade passat på vilken lyxkrog som helst. Lax Chablis al la Cissan med nypressad lördagspotatis och husets grönsaker. Kan hända att jag lagar det nån mer gång när vi har gäster så nån av mina läsare får smaka. Här kommer ett litet visuellt smakprov.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar